WWJD…?

Ik moet de laatste tijd alsmaar denken aan de slogan ‘What Would Jesus Do’? Het is een oude slogan uit het begin van 2000. Tenminste, toen kreeg ik er mee te maken. De gemeenteleden van mijn kerk liepen met armbandjes om waarop de letters WWJD stonden. Bij iedere beslissing of keuze waar men voor stond, vroeg men zich af wat Jezus in hun plaats zou doen, om vervolgens in Zijn voetsporen treden.

Een hele mooie geloofsbeleving, die we misschien wel weer onder het stof vandaan zouden moeten halen.

We zijn vorige week begonnen aan een, voor ons begrip, ‘vreemde en stille’ Adventstijd. Wat vorig jaar nog een drukke en feestelijke periode was, is het dit jaar totaal anders. Het Coronavirus heeft ons leven in zijn greep en niet zo’n beetje ook. Op de één of andere manier lijkt het alsof we geen ‘nee’ meer willen horen en verzet iedere vezel van ons lichaam zich tegen de regels die ons, ofschoon ze goed bedoeld zijn, toch beknellen.

We zitten in een spagaat en moeten daar met elkaar uit moeten zien te komen. En ik vermoed zo maar, dat ik daarom steeds weer die slogan hoor:

‘Wat zou Jezus doen…?’

Als ik over het leven van Jezus lees, dan zie ik een bijzonder man, die vol liefde in de wereld staat en de wereld in kijkt. Ik lees bijvoorbeeld dat Hij met ‘erbarmen’ naar de mensen omziet en huilt als Hij pijn, verdriet en leed om zich heen ziet. Hij geneest waar Hij kan, Hij troost waar nodig is, Hij bemoedigt menigeen en Hij slijpt anderen, zodat ze na gaan denken over hun houding en keuzes.

‘Wat zou Jezus doen…?’

Ik denk zomaar dat Hij een mondkapje zou dragen, ook al zou Hij er het nut misschien niet van inzien. Maar omdat het RIVM en onze ‘overheid’ dat wil, zou Hij daar aan gehoorzamen. Waarom niet? Geef des keizers wat des keizers is en God wat van Hem is.

Het zou Hem zeker niet de ‘mondsnoeren’ zoals ik soms in berichten op Facebook lees. Integendeel, waarschijnlijk zou Hij het mondkapje in zijn gelijkenissen gebruiken om ons te leren dat je de overheid mag dienen en volgen, omdat God hen over ons heeft gesteld.

Jezus zou zich, volgens mij ook, zonder problemen aan de ‘anderhalvemeterafstand’ houden. Voor genezingen zou dat wel een uitdaging voor Hem zijn, maar ach… zoals de officier in het Romeinse leger tegen Hem zei: ‘Ik heb beschikking over mijn soldaten en ze doen wat ik zeg. U hoeft niet bij mijn thuis te komen. Ik geloof, dat als U op dit moment genezing over mijn zieke knecht uitspreekt, dat hij beter zal worden!’ (Mattheus 8)

Ik denk ook dat er meer ‘wonderen op afstand’ door Jezus gedaan zouden worden. En Zijn onderwijs?? Ach…., als er teveel mensen naar Hem toe zouden komen om te horen wat Hij te zeggen had, zou Hij vast online en via een Livestream of Zoom Zijn lessen de ether in gooien. Ook daarin zou Hij de overheid gehoorzamen. Werk thuis als dat kan!

En om toch avondmaal met ons te kunnen vieren, zou Hij dat thuis doen en wellicht iedereen met een bezoekje vereren. Tenslotte is Hij er bij! Want…, ‘waar twee of drie bij elkaar komen in Mijn Naam ben Ik aanwezig!’

What Would Jesus Do…?

De tweede Adventskaars is zondag in een stille en ook koude kerkzaal aangestoken. Koud van buiten, maar warm van binnen. Want hoe je het went of keert: het is over twee weken toch echt Kerst en vieren we Zijn geboortedag: Jezus op aarde, ook in Coronatijd.

Dit bericht is geplaatst in Advent, Blog. Bookmark de permalink.