Tweede Adventsweek

Aankondiging geboorte van Jezus (Lucas1:26-39)

De tweede Adventskaars is zondagochtend aangestoken! Stond bij de eerste kaars de aankondiging van de heraut, de zgn voorloper van de Messias, Johannes (de doper) in het licht, bij de tweede kaars is de aandacht voor de moeder van de Messias.

Het is een aandoenlijk tafereeltje.
Maria doet het huishouden. Althans daar lijkt het op. Ze is ondertrouwd met Jozef. Sommigen denken dat Maria nog een tienermeisje is. Ze baseren dat op het feit dat in die tijd, huwelijken al vroeg in de leeftijd van een meisje werden gearrangeerd en anderen denken dat Maria best wat ouder kan zijn geweest. Hoelang is ze al in ondertrouw? Staat ze op het punt van trouwen? Heeft Jozef het woonhuis voor zijn a.s.bruid al klaar? Komt hij haar binnenkort uit haar moedershuis ophalen? Uit het boek Hooglied leren we dat er zich heel wat ceremoniën afspelen rondom een bruiloft en /of huwelijksvoltrekking.

Vragen die het verhaal mooier en indrukwekkender maken. Ik kan er tenminste soms aardig in weg dromen en zo het doel van dit schrijven uit het oog verliezen.
Hoe het ook zij… Maria krijgt bezoek van een engel! Het wordt door Lucas wat sobertjes verteld. ‘Hallo… niet bang zijn hoor! Ik ben Gabriel…’.

Niet bang zijn? Het lijkt me juist een reden om je rot te schrikken. Ik moet er niet aan denken dat er ineens een engel in de huiskamer zou staan. En ik denk dat het met Maria niet anders is geweest. In het Grieks staat er dan ook dat ze ‘verbijsterd’ was. Waarschijnlijk niet alleen vanwege het plotselinge bezoek van de engel, maar ook vanwege zijn serieuze manier van praten. Hij zegt namelijk dat ze ‘zeer begenadigd is’.

Weer zo’n moment om weg te dromen. Wat schrijft Paulus ook al weer als hij de gemeenten aan wie hij brieven schrijft, begroet? ‘Genade zij u en vrede…’. God is de lezer ‘gunstig gestemd’. God kijkt naar jou en mij met… vreugde! Dat is toch geweldig! Daar word je inderdaad stil van…

Bij Maria komt daar nog iets bij: zij is door God begunstigd, uitgekozen om de moeder van de Messias te worden! Een droombaan, toch? Maria is, wellicht vanwege haar jonge leeftijd daar nog niet zo van overtuigd. Ondertrouwd en dan zwanger worden? Maar ook daar hoeft zij geen zorgen om te hebben. Het zou allemaal goed komen!

En het kwam goed! Makkelijk gezegd! Wij kijken terug, dat moeten we niet vergeten. Maar als je in zo’n situatie zit… nou, dan is het allemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. Een ‘droombaan’? Als Jozef en Maria hun zoon Jezus opdragen in de Tempel zegt de oude wijze Simeon tegen Maria, naast overigens mooie dingen over Jezus,: ‘… er zal een zwaard door uw ziel gaan’ (Lucas2:35). Dat zwaard ging inderdaad door de ziel van Maria toen haar kind aan het kruis ter dood werd gebracht.

De tweede Adventsweek 2017. Hoe goed is om deze dingen in stilte te bewaren…

Dit bericht is geplaatst in Advent. Bookmark de permalink.