Advent 2017

De eerste Adventsweek… (Lucas1:5-25).

We hebben de eerste week van de Advent al weer bijna achter de rug. Vorige week werd de eerste kaars in onze gemeente aangestoken en aanstaande zondag al weer de tweede!

Nu al bijna Kerst…? Zijn we al weer (bijna) aan het eind van het jaar? Wat gaat de tijd toch snel! Ik kan me nog goed herinneren dat ik mijn schoonvader eens vroeg: gaat voor u de tijd nu langzamer dan vroeger? Ik doelde op mijn gedachte dat als je ouder werd, de tijd langzamer ging omdat je het minder druk hebt. Maar dat was niet het geval volgens hem. En nu ik zo oud ben als hij toen was… zeg ik eigenlijk hetzelfde. De tijd vliegt je door de vingers!

Advent 2017! De komst van de Messias werd ingezet bij de wonderbaarlijke zwangerschap van Elisabeth (en Zacharias). Elisabeth was al op leeftijd en het ging haar vast niet meer ‘naar de wijze der vrouwen’ (ze werd niet meer ongesteld). Deze term komen we in Genesis ook tegen. Sarah was om en nabij de 80 jaar toen zij in verwachting raakte van Isaak. Een wonder! Want het ‘ging haar niet meer naar de wijze der vrouwen’, zoals ze zelf zei toen ze hoorde dat ze toch nog een zoon zou baren (Genesis18:11).

Lucas schrijft dat niet. Hij schrijft wel dat Elisabeth ‘onvruchtbaar’ was. Maar volgens mij mogen we de link naar Sarah wel trekken. Elisabeth en Zacharias waren al aardig op leeftijd en hadden de hoop op een kindje al zoetjes aan opgegeven.

Maar dan grijpt God in. Zacharias krijgt persoonlijk, van een ‘Engel des Heren’ te horen dat Elisabeth zwanger zal worden! Wat een wonder! Wat geweldig! En wat…moeilijk om te geloven! Hoe? Wat? Waar? Wanneer?
Ik vermoed dat er heel wat vragen door het hoofd van Zacharias zijn gegaan, met als voornaamste vraag: Hoe moet ik dit in vredesnaam tegen Elisabeth zeggen? Hoe zal zij reageren? Legitieme vragen. Ik denk dat ik ze ook zou hebben, als mij zo iets groots zou over komen.

Zacharias krijgt van God een teken. Vanwege zijn ‘ongeloof’zou hij niet kunnen praten tot de geboorte van zijn zoon! Tja… en hiermee werd eigenlijk zijn probleem ‘hoe het Elisabeth te vertellen’ nog groter. Toch?
Elisabeth ontvangt de boodschap van God echter heel goed! Wat zal ze hebben uitgekeken naar de eerste tekenen van zwangerschap! Misselijk? No problem! Extra vermoeid? No problem! Gewichtstoename? No problem. Ik denk dat Elisabeth van haar zwangerschap optimaal heeft genoten en uitkeek naar het moment dat zij haar zoon in haar handen zou krijgen!

Johannes zou de naam van dit kindje zijn. Hij zou de boodschapper van God worden om de komst van de Messias aan te kondigen! Zijn achtergrond was perfect! Zowel zijn vader als zijn moeder kwam uit een priesterfamilie!

Is het je overigens wel eens opgevallen dat uit dit soort bijzondere en wonderbaarlijke zwangerschappen en geboorten heuse ‘Godsmannen’ zijn geboren? Denk maar eens aan Isaak, Jacob, Mozes (zijn redding uit de Nijl, Simson, Johannes de Doper, Jezus!

Volgende week de aankondiging van de geboorte van Jezus! Ook zo’n ‘wonderlijk’ verhaal!

Dit bericht is geplaatst in Advent. Bookmark de permalink.