Druk… druk… druk

We zijn al weer een week op weg in de 40-dagen tijd. Wat is deze week snel gegaan! Ik heb het nog veel te druk om ‘stil’ te gaan staan bij het lijden van Christus.

Nu ik dit zo schrijf schrik ik toch wel. Te druk om stil te staan bij het lijden en sterven van Jezus! Het komt als een boemerang terug. Ik voel me schuldig. Jezus had het niet te druk om voor mij te sterven. Hij deed dat uit liefde voor mij en ik… ik ben druk met…

Tja, met wat? Zijn het zaken die echt niet kunnen wachten of rijgen de werkzaamheden en gebeurtenissen zich ongemerkt aaneen? Ik denk het laatste.

Toen de kinderen de deur uitgingen dacht ik het rustiger te krijgen. Maar het tegendeel is waar. Iedere week is mijn agenda aardig vol. Hoe kan ik in vredesnaam ook nog tijd vrij maken om mee te doen met de 40-dagentijd?

Ik denk dat ik alleen al met die opmerking, de plank finaal mis sla en het doel van de 40-dagentijd voorbij schiet!

Met de Adventsweken hebben we niet zoveel moeite. We gaan mee in de drukte die vanuit de maatschappij ongemerkt over ons heen komt. Oké, we zuchten zo nu en dan, maar het is een vaak ‘gezellige drukte’… en ja, daar kunnen we wat mee.

Maar de 40-dagentijd, de stille tijd om te gedenken of herdenken wat Jezus voor ons gedaan heeft, is van een andere orde. Dat past niet zo in ons drukke en gejaagde leven. Tijd = geld en dus… vooruit met de geit!

Nu ik deze overpeinzing voor mezelf opschrijf, voel ik het verlangen opkomen om de komende weken bewuster met mijn volle agenda om te gaan. Hoeveel tijd besteed ik aan mijn gezin, werk, vrienden, facebook, mails, t.v. kijken etc… ? Is het een goed plan om vooral van laatst genoemde zaken tijd af te halen en in plaats van deze dingen te gaan ‘vasten’? Zo kan ik tijd vrijmaken om iedere dag een stukje uit bijvoorbeeld het Lucas Evangelie (vanaf hoofdstuk 19) te gaan lezen of mee te doen aan een dagelijkse overdenking die christelijke sites aanbieden.

Of je zou het boekje ‘veertigvragentijd’ van Pauline Vervoorn en Willem Ouweneel, dat zo’n twee jaar geleden op de markt gekomen kunnen gebruiken. Een heel mooi boekje waarvan een boekbespreking op de site van Tsephirah staat.

Er is genoeg keus! Daar ligt het niet aan! Het is aan mij of ik de moeite neem om te gaan Googlen en me aan te sluiten bij zo’n 40-dagenprogramma en de keus maak, tijd in te ruimen om terug te denken aan dat grote offer wat Jezus gegeven heeft. Ook aan mij!

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.