Een nieuw begin…

‘Zie, ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het; heb je het nog niet gemerkt? Ik baan een weg door de woestijn, maak rivieren in de wildernis.’ Jesaja 43vers 19

We staan aan het begin van een nieuw (kalender)jaar. Gisteren keken we terug op een enerverend 2016 en vanaf vandaag kijken we vol verwachting uit naar wat dit nieuwe jaar zal brengen.

Verwachtingsvol uitzien naar…

In Jesaja 43 vers 19 wijst God naar ‘iets nieuws’ wat Hij gaat doen. Het is eigenlijk al aan het ontkiemen: ‘Hebben jullie het nog niet opgemerkt?’
Haal het zand uit je ogen; kijk eens goed om je heen… ‘Zie, (in de Bijbel een heel belangrijk woordje… zoiets als: let op!) het is al bezig. Ik baan een weg door de woestijn en maak rivieren in de wildernis’.

Het is een tekst uit het zogenaamde ‘troostgedeelte’ van het boek Jesaja. Er staat voor Gods volk een ballingschap voor de deur, dat wel…, maar dat zou niet het einde zijn. Er zal een nieuw begin worden gemaakt. Precies zoals er eeuwen daarvoor een nieuw begin is gemaakt bij het ontstaan van het volk van Israël. Zoals God toen een weg baande uit Egypte, dwars door de woestijn naar het beloofde land Kanaän en voor water zorgde in die wildernis…, zo zal Hij opnieuw voor een nieuw begin zorgen.

Vandaag til ik deze tekst over naar het begin van 2017 en plak ik Psalm 37 vers 5 er aan vast. ‘Let op… Een nieuw jaar! Ik ben er al aan begonnen (…)’. ‘Cirkel in al je gangen om de Ene, bouw op Hem en Hij zal het doen…’. (Naardense Bijbel)

Aan het begin van een Nieuwe Jaar maken we lijstjes met goede voornemens om daarna te ontdekken dat het vaak bij lijstjes maken blijft of dat de goede voornemens kort na het nieuwe jaar in de vergetelheid belanden. In onze tekst maakt God echter de belofte en we kunnen er op vertrouwen dat Hij doet wat Hij belooft! De Bijbel staat daar namelijk vol over.

Geloven we dat voor 2017 of… geloven we het wel!?

Dit bericht is geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink.