Derde Adventsweek (1)

Elisabeth en Maria – Lucas1:39 – 56

De derde Adventskaars mag branden. Maria en Elisabeth ontmoeten elkaar. Gods is nog steeds aanzet. Is dat ooit anders? Elisabeth heeft zich al vijf maanden schuil gehouden. De reden laat zich raden. Schaamte? Is zij, net als Zacharias met stomheid geslagen? Maar dan zeker door een andere reden.
Ik denk dat zij stil was van verwondering en genietend van het wonder dat zich in haar aan het voltrekken is.

Maria komt op bezoek. Of is het Jezus die… ‘langs komt’? Volgens Gabriel is Elisabeth zwanger. Wat bijzonder! Maria kende vast het verdriet van Zacharias en Elisabeth. Daar zal men, in de familie vast wel eens over gesproken hebben.

Nu is Maria zelf zwanger. Althans… dat is voorspeld. Als Elisabeth de deur open doet, wordt het wonder in Maria meteen herkend! Precies op Gods tijd!
Als de vrouwen elkaar zien, springt Johannes van blijdschap op, in de schoot van Elisabeth! De belofte aan Zacharias, dat Johannes al voor zijn geboorte vervuld zou zijn met de Heilige Geest, bewijst zich hier! De Voorloper herkent de Messias.

Ook Elisabeth wordt vervuld met de Heilige Geest. Opnieuw een bijzonder moment, want in de tijd van het Oude Testament tot het moment van de uitstorting van de Heilige Geest, werd de Heilige Geest mondjesmaat, aan bepaalde mensen met een bepaalde taak en voor een bepaalde tijd, gegeven. Dit keer ervaart Elisabeth dit wonder, want zonder dat Maria maar iets heeft gezegd, weet Elisabeth dat haar nichtje de ‘gezegende onder de vrouwen’ is en zingt zij van blijdschap een lied. Maria is ‘gezegend’, ook omdat Maria geloofd heeft wat de engel haar had verteld.

Voelen we hier een vingerwijzing naar het ongeloof van Zacharias? Het zou zo maar kunnen…

Dit bericht is geplaatst in Advent. Bookmark de permalink.