Tweede Adventsweek (2)

God heeft de regie – Lucas 1:26-39.

Hoe moet ze dit grote wonder, dat gaat gebeuren in vredesnaam aan haar verloofde vertellen? Zal Jozef haar geloven? Vertrouwt Jozef haar genoeg om, net als zij, dit geschenk uit de hand van God te accepteren? Maar stel dat hij niet…

Het dreigt inderdaad de verkeerde kant op te gaan. Een huwelijk zit er niet meer in. Jozef wil Maria beschermen tegen geroddel en schande. Hij wil de schuld op zich nemen en uit haar leven en omgeving verdwijnen. Ik denk dat de ouders van Maria met hun handen in het haar hebben gezeten. Wat een schande! En… wat nu? Want er zal nooit een andere man voor Maria komen.

Maar door zo te denken, rekenen zij, alle drie buiten God om. En buiten God om rekenen, is een ernstige zaak. Dàt hebben we bij Zacharias gezien.
God heeft echter nog steeds de regie en er gebeurt niets buiten Hem om. Hij grijpt in en nadat Jozef door God is aangesproken…, vallen de puzzelstukjes op hun plaats en wordt ook hij… stil.

De situatie wordt nu toch wel lastig voor Maria en dus gaat zij naar haar nicht Elisabeth. Even geen vragen van anderen en tijd voor zichzelf om te wennen aan dát wat gaat gebeuren.
De engel stelde het eigenlijk al aan haar voor. Hij vertelde Maria dat haar nicht Elisabeth zwanger was. Een hint waar Maria wel oren naar heeft en zo maakt zij zich klaar om te vertrekken.

De afstand tussen Nazareth en ‘een dorp in het bergland’ zal ongeveer drie à vier dagen zijn geweest. Niet niks voor een jonge vrouw. Lucas vertelt niet of zij onder begeleiding deze tocht, die zeer waarschijnlijk door Samaria leidde, heeft gereisd.
Hoe het ook zij… Ze zal onderweg vast wel hebben nagedacht over alles wat haar was overkomen. Zoveel eeuwen keek men al uit naar de Messias en nu mag zij… Maria… Zijn moeder zijn! Ongelooflijk toch?

Een andere vraag die wellicht in haar gedachten opgekomen is, is de vraag hoe Elisabeth haar zou ontvangen. Zou zij haar veroordelen? Hierover piekeren heeft geen zin en Maria houdt de moed er maar in. Elisabeth moet haar haast wel geloven, want ook zij heeft op haar beurt een verhaal te vertellen.

Dit bericht is geplaatst in Advent. Bookmark de permalink.