Hij is de Rots bij wie ik schuil

speksteen 2
Een poos geleden heb ik me aangemeld voor een cursus beeldhouden. Mijn voorkeur ging uit naar het bewerken van speksteen. Op zich ben ik best wel creatief, maar om iets uit een ruw stuk speksteen te halen is toch wel een verhaal apart.
Toen ik met de ruwe (spek)steen begon wist ik niet wat ik zou maken. Ik draaide de steen alle kanten op, zette ‘m op zijn kop en weer terug en deed zelfs een paar stappen naar achteren om er achter te komen wat ik zou kunnen gaan maken. Ik had natuurlijk wel een idee maar op één of andere manier kreeg ik dat plaatje niet goed op de steen geprojecteerd.

De ‘juf’ van de cursus haalde me al snel uit de droom. Ze legde mij uit dat het mooi was dat ik met een bepaald ‘plaatje’ in mijn hoofd aan de slag zou gaan, maar dat de steen uiteindelijk uitmaakte wat het zou worden. Dat was nieuw voor me. Je kan dus niet tegen de steen in, een bepaald beeldje maken. Ik moet eerlijk zeggen dat deze informatie het er voor mij niet makkelijker op maakte. Na veel gedraai en zelfs getob, ging ik vol goede moed toch maar aan de slag. Langzamerhand kreeg ik zicht op wat de steen blijkbaar wilde dat ik ging maken. Een rustend figuurtje tegen de rotswand.

Toen ik voor mijn gevoel klaar was met mijn werkstuk moest ik het geheel met water schuren en schoonmaken. Ik vond mijn creatie al erg mooi, maar toen het schuren en polijsten achter de rug was, kwamen verborgen lijnen in de steen, verrassend te voorschijn. De bewerking met witte (bijenwas) maakte het mijn werkstuk echt af.

Het beeldje staat nu te pronken in mijn kamer. En eerlijk gezegd… ik ben er reuze blij mee. Het geeft namelijk heel mooi weer, waar ik in het begeleiden van mensen de nadruk op leg en illustreert de boodschap die tijdens de gesprekken regelmatig naar voren komt.

David verwoordt dat heel mooi in Psalm 18.
‘O Here, mijn steenrots, mijn vesting en mijn bevrijder,
mijn God, mijn rots bij wie ik schuil…’

Heerlijk om zo veilig tegen de Here God aan te kunnen en mogen liggen.

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.